БългарскиDeutsch (DE-CH-AT)French (Fr)English
НАЧАЛО

Стефанина къща

 В дебрите на Балкана между Търново и Габрово сгушено сред вековни дървета и приказни легенди се намира средновековното село Боженци

Сред искрящо чист въздух, омайна тишина и величествена природа, сред билки и цветя се белеят уникалните боженски къщички, покрити с каменни плочи и изпълнени с уюта и топлината запазени от поколенията българи живели тук векове наред.

В сърцето на Боженци се намира СТЕФАНИНА КЪЩА, която е свързана с един от най-старите родове в Боженци - Парлапановия род.

Къщата е запазила изцяло боженските традиции и създава изключителен уют и удобства за гостите си.

 

В къщата има 5 /пет/ двойни стаи за 10 /десет/ човека, 4 /четири/ от тях са с големи King size спални, а петата с 2 /две/единични легла.
Стаите са обзаведени с масивни старинни мебели от тиково дърво, които създават неповторима атмосфера и чувство за връзка с местните традиции. Всички стаи имат LCD телевизор с цифров сателитен сигнал и са добре отоплени с конвенторни радиатори. Всяка стая има собствена баня и тоалетна с душ кабина, инфраред отопление и сешоар.

 

Къща за гости ‘’Стефанина къща’’ работи целогодишно и приема групи и отделни посетители, както през лятото така и през снежните зимни месеци.

Пътят между Габрово и Боженци се почиства редовно през зимния сезон и в този период колите се паркират на големия паркинг на входа на селото. През останалото време автомобилите могат да се качат до ‘’Стефанина къща’’, където има две паркоместа в двора.

Пътя до с.Боженци минава през Габрово, като оттам се тръгва по второстепенния път за Велико Търново. На 2 км. от изхода на Габрово от дясната страна на пътя има табелка с означена посоката за с.Боженци от където разстоянието е 8 км.

 

 

ВЪНШНО БАРБЕКЮ

 На нашите гости се предлага възможността да си приготвят сами барбекю на жар от истински дърва.
Барбекюто се намира в двора на къщата, до него има голяма маса за хранене където нашите гости могат да се насладят на прекрасната природа и домашно приготвената храна.
До барбекюто има изградена пещ за печене. В пеща може да бъде поставена голяма тава с месо /агне, прасе/, отвора на пеща се затваря с каменна плоча и се запечатва с глина така, че след няколко часа може да се насладите на невероятно вкусния деликатес.
На нашите гости се предоставят сухи дърва за направата на жар и всички необходими домакински уреди и прибори – чинии, чаши, тави, вилици, лъжици, също така хладилник, миялна машина и др.
Цената на тази допълнителна услуга е 20 лв на стая.
Когато барбекюто се ползва от една компания заемаща няколко стаи цената остава 20 лв общо.

 

 

Забележителности в околностите на Боженци

 
СКИ КУРОРТ УЗАНА
В местността Узана се намира геогргафския център на България, множество планински хижи и заслони и най-близкия до Боженци /на 25 км/ Ски курорт.
 
 
 
 
гр. ТРЯВНА
Красив архитектурен и исторически резерват с магазини на занаятите и художествени галерии. От с.Боженци има пешеходна пътека през планината и за 2 часа се стига до Трявна.
 
 
 
 
ЕТЪРА
На 17 км. от Боженци се намира Етъра-етнографски музей – селище на занаятите, с много работилници, където майсторите работят с инструменти задвижвани от водни колела.
 
 
 
 
СОКОЛСКИ МАНАСТИР
На 2 км. над Етъра, високо в планината се намира този женски манастир давал убежище на много национални герои по време на Освободителните войни.
 
 
 
 
ВРЪХ ШИПКА
На 15 км. от Боженци, на 1523 м. надморска височина се намира историческия връх Шипка, Национален парк-музей с величествен мемориален комплекс в чест на загиналите в Руско-турската Освободителна война.
 
 
 

РИМСКИ ПЪТ - Древен Римски път минава през източната част на Боженци . Пътя свързва най-големия разкрит в северна България римски град НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ на император Траян,с Южна България и Константинопол /сегашен Истанбул/ Пътя минава през красиви планински месности с извори и кладенчета и е осеян с исторически забележителности, заслони и означени за туристите легендарни месности.По древния римски път може да се стигне за 3 часа от Боженци до Габрово през планината, където може да се види и разкритата там Тракийска крепост ХОТАЛИЧ.

МУЗЕИ - От Администрацията в центъра на Боженци  може да се вземе екскурзовод, който да разведе туристите и да им покаже Килийното училище,Църквата, Свещоливницата и автентичните Къщи-Музеи,запазили в себе си средновековния облик и бит на основателите на селото и да им разкаже приказните легенди и очарователните исторически данни за колоритните личности,обитавали това райско кжтче на Родината ни .

МЕХАНИ - уникалните Боженски Механи са разположени в автентични  запазени сгради ,строени преди около 350 години ! В тях човек може освен да се потопи в духа на миналите епохи, и да опита от специалитетите на месната кухня -пърленки,цървули ,сачета , крокмач , домашни суджуци и болярски шишове на дървена скара.